Beszélgessük kutyákról babákról és magunkról a harmóniáért

A kölyöktesztekről

A kölyöktesztek által szeretnénk a jövőbe látni, kergetjük azt az illúziót, hogy garanciát kaphatunk döntésünk helyességéről és ígéretet arra, hogy a legjobb kutya a miénk.

Az elején szeretném megosztani azt a nézetemet, hogy a teszt eredménye egy jóslat, tájékoztató adat, hogy ha minden a nagykönyv szerint alakul, akkor a babakutyánkból a teszt eredményének megfelelő nagykutya lesz.

De ugye a nagykönyvet, ahogy a gyerekek, úgy a babakutyák sem olvassák.

Nem mondják meg pontosan, hogy az adott egyed kibírja-e, ha nincs lemozgatva. Arra sem ad tuti garanciát, hogy az őt piszkáló, neki fájdalmat okozó gyereknek nem kap oda. Olyan ígéretet is hiába várunk egy teszteredménytől, hogy a legokosabb kutya lesz a miénk.

A kölyökteszt egy jóslat. Jó eszköz lehet a tenyésztők kezében ahhoz, hogy a kölyökre váró gazdajelöltek igényeihez igazodó, az ő eddigi életvitelükbe beilleszthető kutyát kapjanak. Továbbá alkalmasak lehetnek az eredmények arra is, hogy az adott egyed számára megfelelő képzési módszer kerüljön kiválasztásra.

Az szakemberek többféle kölyöktesztet alkalmaznak. Ezek közül a tesztek közül a Volhard kölyökteszt kerül bemutatásra.

Azért ezt a tesztet választottam, mert kidolgozott és mérhető területeken vizsgál . Képet ad a kutya engedelmességi hajlamáról, munkaképességérõl. Egy általános képet kapunk a kölyök intelligenciájáról, személyiségérõl és arról, hogy mennyire hajlandó együtt dolgozni egy emberi lénnyel. 

Ugyanakkor ismét hangsúlyoznom kell, hogy ezeket a pontokat a szakember tudja jól adni, illetve a láttokat kiértékelni az tudja, aki sok kölyökkutyát látott, nevelt már, illetve kívülálló, így objektív tud maradni. Ami kölyökkutyák láttán elég nagy kihívás lehet.

A Volhard kölyökteszt 11 területen méri a babakutyát. Ezeken a területeken a megadott szempontok szerint értékelik egy hatos skálán a látottakat – ez alól egy terület képez kivételt, kezdjük is annak bemutatásával:

1. FELÉPÍTÉS: A kölyök testfelépítését álló helyzetben szemléli, így kerül osztályozásra – itt gyenge, megfelelő vagy minősítés szerezhető.

Alábbiakban már az 1-6 pontig skálázott itemek olvashatók:

2. TÁRSAS LÉT IGÉNYE: Itt a kölyök szociális bizalmát tesztelik az emberek irányába, illetve az önbizalmát. Falka ösztönről is előrejelzést ad ez a terület.

3. KÖVETÉS: Szintén a falka ösztönről kaphatunk előrejelzést, illetve az ember követésének hajlandóságát vizsgálja.

4. ÖNURALOM: Méri a dominanciát, az engedelmességre való hajlamot és megmutatja, hogy a mennyire kezelhető a kölykök viselkedése egy problémás helyzetben. Ízelítőt kaphatunk abból is, hogy a küzdj vagy fuss ösztön erősebb az adott egyedben.

5. DOMINANCIA 1. Ez a terület azt vizsgálja, hogy mennyire fogadja el a kölyök az emberi irányítást, az embert dominánsként.

6. DOMINANCIA 2.: Szintén a küzdj vagy fuss ösztön aktivizálódása, illetve a dominancia elfogadása kerül górcső alá, egy olyan helyzetben, ahol nincs irányítási pozícióban a kiskutya.

7. TÁRGYAK VISSZAHOZÁSA: Annak a bejóslása, hogy mekkora a kölyökben az emberrel való együttműködésre a hajlandóság. TÁRSAS LÉT IGÉNYE és a KÖVETÉS pontok eredményével együtt értelmezve mutatója annak is, hogy mennyire könnyen vagy nehezen képezhető az eb. Ebben az itemben a zsákmányszerő ösztön kerül ingerlésre.

8. ÉRINTÉS ÉRZÉKENYSÉGE: Arra a kérdésre adhat választ, hogy mennyire érzékeny a babakutya az érintésre, illetve, hogy melyik képzési módszer alkalmazása lehet a legcélszerűbb a vizsgált egyed esetében.

9. HALLÁS ÉRZÉKENYSÉGE: Süketség kizárása mellett a hangokra adott reakciók osztályozását teszi lehetővé. E terület is jó inger a zsákmányszerző ösztön tesztelésére.

10. LÁTÁS ÉRZÉKENYSÉGE: Méri a mozgó objektumokra adott reakciók intenzitását.

11. STABILITÁS: Szintén a küzdj vagy fuss ösztön mérésére ad lehetőséget, illetve az idegen tárgyaktól való megijedést vizsgálja, amelyből az idegrendszer stabilitására következtethetünk.

 Én biztos vagyok benne, hogy a legjobb kutya a TIÉD. És TE képes vagy legjobb gazdája lenni. 

A Volhard teszt leírásának forrása: http://www.szanhuzoklub.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=703:volhard-koelyoekteszt&catid=129:erdekessegek&Itemid=77