Beszélgessük kutyákról babákról és magunkról a harmóniáért

Milyen a jó terápiás kutya?

Olyan mint Füge vagy Amper vagy mint Nyafi, Nelson vagy Curie vagy Lego vagy mint…a TE vizsgára készülő vagy már levizsgázott kutyád 🙂

Erre a kérdésre ahányan vagyunk, annyiféle választ tudunk adni.

Hogy lehet ez?

Talán úgy, hogy mindannyian különbözőek vagyunk. A különböző személyiségünkhöz más-más fajta kutya illik, más-más habitussal. És egy-egy klienscsoporthoz is más-más kutyafajta, még tovább megyek más méretű kutya az igazán illeszkedő.

Hogy hogyan lett nekem 2 teljesen más kutyám, ha én ugyanaz vagyok? Talán erre az a magyarázat, hogy a személyiségem más-más területét aktiválják, szólítják meg a kutyáim.

Nézzük velünk hogy is van ez, aztán talán találunk valami konklúziót.

Amperrel való közös munkában nagyon élvezem, hogy működik köztünk a telepátia, hogy ki sem mondom már csinálja. Kedvencei a Down szindrómás gyerekek. Messziről, az utca túloldaláról is kiszúrja őket és boldog, ha visszanéznek, ha dolgoznak vele. Gyorsan tanul, pontosan, precízen dolgozik, fáradhatatlanul. Mindent megcsinál, bárkinek, bármit– ha ott vagyok. És munka közben néz, mindig néz – engem. Vannak rigolyái: például gyűlöli a pórázt.

Curievel való közös munkában szeretem, hogy nagyon biztonságos, önfeláldozóan biztonságos. Nagyon puha és nincs saját szaga. Bárhol, bármennyit, bármeddig lehet simogatni, babusgatni. Reggeltől estig, sőt még álmában is cuki. Ebből él, hogy puha és cuki. Néha „veszekszem” vele, hogy a közös munkában ez kevés, aztán kiderül, hogy én tévedtem. Bárkihez odamegy, aki ránéz. Mindenkit imád. Gyönyörűen lábnál követ – másokat. És az ételekben válogatós. Nagyon válogatós.

Konklúzió?!

Szóval milyen is a jó terápiás kutya?

  • Talán a legfontosabb, hogy élvezi a közös munkát.
  • Jókedvvel és önszántából dolgozik veled és/vagy a terápiás alannyal.
  • Tisztelettel, mondhatni alázattal tekint a terápiás alanyokra. Értem ezalatt, hogy egy-egy helyzetben a normálisnál, az elvártnál eggyel többet bír ki az alany kedvéért.
  • Jól motiválható szavakkal, étellel vagy simogatással, játékkal.
  • Sok trükköt tud, sok tárgyat ismer.
  • Sok bolondságnak tűnő helyzetben is működik, széles körben, széles körűen szocializált.
  • Egészséges fizikálisan, mentálisan.
  • Ápolt és jószagú.
  • Vizsgázott – azaz sok váratlan szituációban kipróbált, biztonságos.